13 Ogos 2011 - Kentang

image from http://nuovefiabe.blogspot.com/2011/03/kentang-kalau-bakor-bakor-sedap-sangat.html

Seawal 4.30 pagi pp bangon tdo untk teman mak bersahur, biasa la mak tu takut nak bgn sorng-sorang, takot ade antoo kot hehe, mak makan roti jer, ni pon pp yang paksa mak bangon dan teman mak sebab mak da berapa hari tak sahur sebab pp memang la slalu tak bangon sebab tak boleh puasa dan adik pp pula datang bulan so takde sape nak teman mak bangon. Jadi mak macam kurang makan, nampak mak macam penat jer, yer la takde tenaga kan , buka puasa pon makan sikit jer. so now pp kene bagon untuk teman mak sahur dan pasti kan mak makan pagi dan berbuk puasa dengan secukupnya.

lepas teman mak pp tolong mak potong kentang pula. nak buat karipap macam biasa. biasanya mak potong sendiri kentang pp uli-uli tepung jer. so untk cepat kn proses pp tlg2 la sikit, so mak ley rest, tp mak ni buat lagi banyak pulak karipap so masa die rest takde, aduhai. ape-ape pon jom ler beli karipap mak pp hehee.

*Kentang mempunyai banyak khasiat. Di antaranya potassium, vitamin C (sumber kedua selepas oren), membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber atau gentian kepada gula darah (blood sugar) dan pengawalan tekanan darah. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular